Η εταιρική μορφή της ΙΚΕ με μια ματιά
Ο εταιρικός τύπος της ΙΚΕ δημιουργήθηκε με το Νόμο 4072/2012 και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε νέους επιτηδευματίες που χρειάζονται ένα ευέλικτο σχήμα να εξυπηρετήσει τις επιχειρηματικές τους ανάγκες . Απευθύνεται περισσότερο στην μικρομεσαία επιχείρηση και είναι μία παραλλαγή της μέχρι σήμερα υφιστάμενης εταιρικής μορφής της ΕΠΕ.
Πλεονεκτήματα της ΙΚΕ:
- Δεν απαιτείται ελάχιστο ποσό αρχικού κεφαλαίου. Μια ΙΚΕ μπορεί να συσταθεί με ελάχιστο δυνατό κεφάλαιο ένα 1 ευρώ. Φυσικά πριν την σύσταση είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα επιχειρηματικό πλάνο που να υποδεικνύει στον επιχειρηματία τις κεφαλαιακές ανάγκες της ΙΚΕ και αυτό γιατί η ΙΚΕ είναι νομικό πρόσωπο με Γ’ κατηγορίας βιβλία και δεν μπορεί το ταμείο της να είναι αρνητικό.
- Τα τέλη ίδρυσης είναι παρόμοια σε σύγκριση με τα αντίστοιχα τέλη για την ίδρυση ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ. Όλες οι τροποποιήσεις δημοσιεύονται μέσω του ΓΕΜΗ και της εταιρικής ιστοσελίδας.
- Το καταστατικό της εταιρείας δύναται να συνταχθεί και με ιδιωτικό έγγραφο, χωρίς να απαιτείται η συνδρομή συμβολαιογράφου. Κατ’ εξαίρεση η Ι.Κ.Ε ιδρύεται με συμβολαιογραφικό έγγραφο στις ειδικές περιπτώσεις που ορίζει ο Νόμος ή λόγω εισφοράς στην εταιρία περιουσιακών στοιχείων.
- Για τους εταίρους της Ι.Κ.Ε η ασφάλιση είναι προαιρετική, ενώ ασφαλίζεται υποχρεωτικά μόνο ο διαχειριστής της ΙΚΕ.
- Στις Ο.Ε. και τις Ε.Ε. οι εταίροι εγγυώνται με τη δική τους ατομική περιουσία (κινητή ή ακίνητη) για τις οικονομικές υποχρεώσεις της εταιρείας. Αντιθέτως στις Ι.Κ.Ε οι εταίροι δεν ευθύνονται με την προσωπική τους περιουσία για τα χρέη της εταιρίας. Στις Ι.Κ.Ε για τις εταιρικές υποχρεώσεις ευθύνεται μόνο η εταιρία με την περιουσία της και όχι με την περιουσία των εταίρων.
- Σε μία ατομική επιχείρηση ο φορολογικός συντελεστής κυμαίνεται αναλόγως του ύψους των κερδών, ενώ σε μία ΙΚΕ παραμένει σταθερά στο 22% ανεξαρτήτως κέρδους, όπως συμβαίνει και με τις Ανώνυμες Εταιρίες (ΑΕ) ή τις Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ).
Μειονεκτήματα της ΙΚΕ:
- Ενώ οι ατομικές επιχειρήσεις, οι ΟΕ και ΕΕ τηρούν μόνο βιβλίο εσόδων εξόδων, στη περίπτωση της ΙΚΕ, τηρούνται διπλογραφικά βιβλία, αυτό κάνει την λογιστική παρακολούθηση ποιο απαιτητική και φυσικά ακριβότερη.
- Η είσοδος νέων εταίρων-επενδυτών εμφανίζει μία δυσκολία για μία ΙΚΕ που εκκινεί με μηδενικό ή πολύ μικρό κεφάλαιο. Ως αποτέλεσμα προκύπτει και η δυσκολία άντλησης κεφαλαίων για την εταιρία. Για το λόγο αυτό μία νεοσύστατη ΙΚΕ που επιθυμεί να επεκταθεί με νέους επενδυτές καλό είναι να έχει διερευνήσει εξαρχής τους πιθανούς τρόπους χρηματοδότησής της ή να πραγματοποιήσει τη σύστασή της με επαρκές κεφάλαιο για τους μελλοντικούς της στόχους.
Μιχάλης Αργυρούδης
Ο Μιχάλης Αργυρούδης σπούδασε Λογιστική και Χρηματοοικονομική στο University of West London και συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο University of Cardiff στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι κάτοχος BSc και MBA στην επιστήμη της Χρηματοοικονομικής και άδειας Λογιστή Φοροτεχνικού Α’ τάξης.
Σήμερα ως επικεφαλής του λογιστικού γραφείου numerica εργάζεται με σκοπό την πλήρη υποστήριξη των επιχειρήσεων στο αντικείμενο της λογιστικής των εργατικών και της φορολογίας. Είναι σύμβουλος εκπαίδευσης σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και εισηγητής σεμιναρίων στο αντικείμενο των εργατικών και της μισθοδοσίας.
Σήμερα ως επικεφαλής του λογιστικού γραφείου numerica εργάζεται με σκοπό την πλήρη υποστήριξη των επιχειρήσεων στο αντικείμενο της λογιστικής των εργατικών και της φορολογίας. Είναι σύμβουλος εκπαίδευσης σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και εισηγητής σεμιναρίων στο αντικείμενο των εργατικών και της μισθοδοσίας.